Οι βάσεις για κάθε πράγμα τίθενται από την πρώτη στιγμή. Για να αναπτύξουμε στην προσωπικότητα του παιδιού έννοιες όπως σεβασμός, τάξη, καθαριότητα, καλό θα είναι από μικρή ηλικία να το μάθουμε να συμπεριφέρεται σωστά απέναντι στο περιβάλλον είτε πρόκειται για τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού, ή του σχολείου, είτε για το περιβάλλον με την γενικότερη έννοια.
Καταρχάς, ο καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε το παιδί είναι το παράδειγμα μας. Το παιδί μιμείται σε μεγάλο βαθμό ό,τι βλέπει και ακούει. Αν έτσι, εμείς συμπεριφερόμαστε επιπόλαια πετώντας σκουπίδια από το παράθυρο του αυτοκινήτου, αφήνοντας απορρίμματα σε χώρους που κατασκηνώσαμε ή στην παιδική χαρά που περιμέναμε, κάνοντας κατάχρηση των φώτων και των ηλεκτρικών συσκευών, αυτές οι εικόνες θα εντυπωθούν στο μυαλό του παιδιού, θεωρώντας κατά αυτόν τον τρόπο απόλυτα φυσιολογικό, αφού είναι κάτι που το κάνει η μαμά ή ο μπαμπάς, να πετάει και αυτό στους χώρους του σχολείου σκουπίδια, να αδιαφορεί για την καθαριότητα του σπιτιού και μεγαλώνοντας να μην έχει καμία συστολή ή ευαισθησία για το περιβάλλον.
Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο μικρός μας φίλος τους λόγους που θα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον. Μπορούμε να του εξηγήσουμε με απλά λόγια την αναγκαιότητα να μην μολύνουμε τον αέρα γιατί τον αναπνέουμε, να προσέχουμε τα λουλούδια, τα δένδρα γιατί μας χαρίζουν οξυγόνο που είναι πολύτιμο για την επιβίωσή μας, να μην πετάμε σκουπίδια στους δρόμους γιατί μπορεί αν το κάνει ο καθένας να καταστεί επιβλαβές για την υγεία και γενικώς για οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα γνωρίζουμε ότι είναι αρνητική για το περιβάλλον, να εξηγούμε στο παιδί τι συμβαίνει όταν εμείς την κάνουμε.
Μια όμορφη ιδέα είναι να συμμετάσχει το παιδί σε κάποια περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου όπου θα μάθει πολλά πράγματα, θα περάσει δημιουργικά τον χρόνο του και θα γνωρίσει και καινούργιους φίλους. Μπορούμε και εμείς να χαρίσουμε στα παιδιά όμορφες στιγμές στην εξοχή, στην θάλασσα, δημιουργώντας τους έμμεσα αγάπη για την φύση, να μην βαριόμαστε να απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών όσο απλές ή παράλογες και αν μας φαίνονται και τέλος, όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και εδώ, επιβραβεύουμε κάθε προσπάθεια του παιδιού να είναι σεβαστικό απέναντι στο περιβάλλον και του εφιστούμε την προσοχή όταν παρατηρούμε να παρεκκλίνει.
Το περιβάλλον, ειδικά στις μέρες μας, χρήζει μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης. Οφείλουμε να δώσουμε στην νέα γενιά τις βάσεις για μια καλύτερη συμβίωση.
Ευτυχία Γαβαθά
Θεολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών
Καταχώρηση Μηνύματος