Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την είδηση του τραγικού θανάτου του νεαρού φοιτητή της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη, θα προσπαθήσουμε να αποδώσουμε σφαιρικά το θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού (bullying) μέσα από 3 διαφορετικά επίπεδα. Για να μην κουράσουμε θα αναφερθούμε σε κάθε ένα επίπεδο με ένα διαφορετικό άρθρο, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι θα προσεγγίσουμε το θέμα με 3 άρθρα, τα οποία θα ανεβάσουμε διαδοχικά μέσα σε ένα διάστημα λίγων ημερών.
Σε ένα πρώτο επίπεδο θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), κάτι το οποίο θα μας οδηγήσει στη διαπίστωση ότι τελικά δεν βρίσκεται και τόσο μακριά από εμάς και τα παιδιά μας (τίτλος άρθρου «Σχολικός Εκφοβισμός: τι είναι»).
Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε αν το παιδί μας πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού αλλά και για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε αν το παιδί μας ασκεί το ίδιο σχολικό εκφοβισμό σε άλλα παιδιά (τίτλος άρθρου: «Τι μπορώ να κάνω αν: 1. το παιδί μου ασκεί bullying σε άλλα παιδιά, 2. Το παιδί μου είναι δέκτης σχολικής βίας» ).
Στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς οι ίδιοι είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί, στην εξάλειψη του φαινομένου Bulling. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε ορισμένες βιωματικές μεθόδους οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στο επίπεδο του σχολείου έτσι ώστε να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα «Όχι στη βία, Ναι στη φιλία» (τίτλος άρθρου: «Επειδή το bullying τελικά μας αφορά όλους, πως μπορούμε να αντιδράσουμε»).
Το πρώτο άρθρο μας (Σχολικός Εκφοβισμός: τι είναι;) θα ανέβει την Πέμπτη 19/3/2015.
Κωστόπουλος Παναγιώτης
Ψυχολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπ/μιου Αθηνών
Καταχώρηση Μηνύματος