Υπάρχουν παιδιά που τους αρέσει να μιλάνε, ακόμα και αν δεν ξέρουν πολλές λέξεις. Όχι μόνο η ομιλία είναι διασκεδαστική για αυτά, αλλά παράλληλα τα βοηθά να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
Πώς μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε το παιδί σας να συνομιλήσει;
Ορίστε έξι ιδέες για να το πετύχετε:
Αναλύστε την ημέρα σας. Για ένα μικρό παιδί, κάθε μέρα είναι μια περιπέτεια. Η αγορά φρούτων, το πλύσιμο του αυτοκίνητου, ή η παραλαβή των ρούχων από το καθαριστήριο μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη ευκαιρία για συζήτηση. Κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο, μιλήστε για τα γεγονότα της ημέρας. Στην περίπτωση κατά την οποία το παιδί σας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μόνο μία ή δύο λέξεις, τότε μπορείτε να του αποσπάσετε λεπτομέρειες κάνοντάς του συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ας υποθέσουμε ότι το παιδί σας επισκέφθηκε ένα παιδότοπο. Πάρτε περισσότερες λεπτομέρειες με ερωτήματα όπως: ποιος σε πήγε εκεί; Με ποιόν έπαιξες; Ποιο παιχνίδι σου άρεσε περισσότερο; Προσπαθήστε να προσαρμόσετε τις ερωτήσεις σας έτσι ώστε να απαιτείται από το παιδί μία απάντηση μεγαλύτερη του ναι ή όχι. Η ανασκόπηση των γεγονότων που συνέβησαν μέσα στην ημέρα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για γονείς παιδιών που βρίσκονται σε παιδικό σταθμό, διότι σας βοηθά να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες του παιδιού σας.
Κάντε παύσεις όταν λέτε παραμύθια. Μετά την εκατοστή ανάγνωση της κοκκινοσκουφίτσας, δε θα σας κάνει έκπληξη το γεγονός ότι το παιδί σας έχει απομνημονεύσει αυτή την ιστορία. Ορίστε ένας τρόπος να εξασκήσει τις αναπτυσσόμενες λεκτικές δεξιότητές του. Ξεκινήστε την ανάγνωση της ιστορίας, ή οποιουδήποτε αγαπημένου του παραμυθιού, και κάνετε συχνά παύσεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης έτσι ώστε το παιδί σας να γεμίσει τα κενά. Παροτρύνετε το παιδί σας βοηθώντας το να επαναλάβει μετά από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε το συγκεκριμένο βιβλίο, κάνετε παύσεις σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας ώστε να εξασκηθεί στην προφορά νέων λέξεων.
Παίξτε παιχνίδια με λέξεις. Η ομιλία είναι απείρως πιο ελκυστική όταν γίνεται μέσα από παιχνίδι. Στα νεότερα παιδιά αρέσει πολύ ένα παιχνίδι που λέγεται «Τι είναι αυτό;». Όταν βρίσκεστε σε ένα νέο περιβάλλον, μία καφετέρια, στο αεροδρόμιο ή σε σούπερ μάρκετ, εντοπίστε κάτι και ρωτήστε, «Τι είναι αυτό;». Ενισχύστε το παιδί σας να βρει τη σωστή λέξη. Για να κρατήσετε το ενδιαφέρον του και να μην απογοητευθεί, ξεκινήστε το παιχνίδι επιλέγοντας αντικείμενα (ένα μπισκότα, μία γάτα) που είστε σίγουροι ότι γνωρίζει. Στη συνέχεια ενδιάμεσα αφήστε να γλιστρήσουν νέες λέξεις. Εάν δε γνωρίζει την απάντηση, τότε ψιθυρίστε την εσείς και αφήστε το παιδί σας να τη φωνάξει δυνατά. Έπειτα ενημερώστε το για το αντικείμενο αυτό και σε τι χρησιμεύει («Αυτή είναι μία ομπρέλα. Χρησιμοποιούμε τις ομπρέλες για να μη βραχούμε όταν βρέχει»).Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας θα εκτιμούσαν ένα ελαφρώς πιο πολύπλοκο παιχνίδι που ονομάζεται «Τι γίνεται μετά;»! Αρχίστε την εξιστόρηση ενός παραμυθιού και ακριβώς στο σημείο όπου η πλοκή αρχίζει να φτάνει στο αποκορύφωμα, ρωτήστε το παιδί σας πώς πιστεύει ότι τελειώνει. Στην περίπτωση που το παιδί σας δεν είναι ακόμα λεκτικά δυνατό ώστε να γίνει πιο συγκεκριμένο, ενισχύστε το με ερωτήσεις που το κατευθύνουν όπως «Πιστεύεις ότι ο σκύλος έτρεξε μακριά;». Στην πορεία μπορείτε να το ρωτήσετε για περισσότερες λεπτομέρειες όπως «Πού νομίζεις ότι πήγε ο σκύλος;» ή «Ποιος ήρθε μαζί του»;
Μιλήστε στο τηλέφωνο. Τα περισσότερα παιδιά γοητεύονται με τα τηλέφωνα πολύ πριν ξεκινήσουν να μιλούν. Χρησιμοποιήστε το προς όφελος της ομιλίας του. Όποτε καλούν φίλοι και συγγενείς, επιτρέψτε στο παιδί σας να τους μιλήσει γα λίγο. Δίχως οπτικά ερεθίσματα για να το βοηθούν, το παιδί σας θα «αναγκαστεί» να εξασκήσει τις λεκτικές του ικανότητες. Όταν αρχίσει να απογοητεύεται όμως, είναι μία καλή ιδέα να παρέμβετε και να μεταφράσετε τα λογάκια του. Ζητήστε από τον άνθρωπο που σας κάλεσε να θέσει απλές ερωτήσεις στο παιδί. Όταν αυτό δεν απαντά, προσπαθήστε να το καταφέρετε ρωτώντας το εσείς. Για παράδειγμα, «Μπορείς να πεις στη γιαγιά τι έφαγες σήμερα το πρωί» ή «Τι παιχνίδια παίξατε με το φίλο σου σήμερα;».
Συζητήστε. Μην υποθέτετε ότι οι συνομιλίες των ενηλίκων είναι αδιάφορες προς το παιδί. Το παιδί σας αντιλαμβάνεται περισσότερα από όσα υποψιάζεστε. Για παράδειγμα, εάν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε να διαλέξετε τι χρώμα θα βάψετε το μπάνιο, ρωτήστε το παιδί σας σχετικές ερωτήσεις: «Τι χρώμα είναι ο τοίχος του μπάνιου; Τι χρώμα να βάψουμε τον τοίχο του μπάνιου;». Ακόμα και αν αποφασίσετε για κάτι πιο συντηρητικό από το… μωβ, το παιδί σας εξακολουθεί να επωφελείται εκφράζοντας τη γνώμη του.
Καταγράψτε το σε βίντεο. Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να κάνουν παραστάσεις μπροστά στην κάμερα. Ενεργοποιήστε τη δική σας, πείτε «πάμε», και δείτε τις αντιδράσεις του παιδιού σας. Κάποια παιδιά δε χρειάζονται καθόλου ενθάρρυνση και θα πεταχτούν αμέσως επάνω. Κάποια ίσως χρειαστούν κάποιες σκηνοθετικές οδηγίες. Εάν το παιδί σας έχει κάποιο αγαπημένο τραγούδι ή στοίχο, ζητήστε του να το παρουσιάσει. Μπορείτε επίσης να κάνετε και μια σειρά από ερωτήσεις, όπως σε συνέντευξη στην τηλεόραση. Για να κρατήσετε το ενδιαφέρον του παιδιού, μπορείτε να του δείξετε αμέσως το βίντεο με την παράστασή του. Από τη στιγμή που θα δει και θα ακούσει τον εαυτό του, θα ενθουσιαστεί περισσότερο στο να δώσει μία πιο μεγάλη λεκτικά παράσταση.
Επιμέλεια
ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΙΜΙΤΖΗ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
http://www.babycenter.com/0_how-to-get-your-toddler-talking_11624.bc?scid=bulletin_todd_20150915&pe=MlVEWk9UNHwyMDE1MDkxNQ..
http://www.babycenter.com/
Καταχώρηση Μηνύματος