Στο γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσαςσυμπυκνώνονται αλληγορίες και συμβολισμοί που αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης παιδοψυχολόγων και ψυχαναλυτών καθιστώντας το παραμύθι του 17ου αιώνα επίκαιρο μέχρι και τη σημερινή εποχή του Διαδικτύου, του VDSL, της ελκυστικής ταμπλέτας.
Η αναλογία του άρθρου είναι προφανής. Ας φανταστούμε το Διαδίκτυο ως ένα δάσος διαδυνδεδεμένων πληροφοριών και υπολογιστικών συστημάτων (φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών, tablet, smartphone κ.λ.π.) όπου οι κακοί λύκοι παίρνουν τη μορφή ιών, hacker, αγνώστων που επιμένουν να μας ενοχλουν σε καποιο κοινωνικό δίκτυο ενώ δεν τους έχουμε δει ποτέ, και η Κοκκινοσκουφίτσα καθίσταται ηλεκτρονική (e-Κοκκινοσκουφίτσα) στο πρόσωπο κάθε χρήστη που επιθυμει να περιδιαβεί το δάσος με την ίδια περιέργεια για το καινούριο, την ίδια διάθεση να μάθει, την ίδια αθωότητα να εμπιστευθεί…
Αναλύοντας τους χαρακτήρες του τότε ας κάνουμε ορισμένες ενδεικτικές διαπιστώσεις για το τώρα.
- Το δάσος δεν θα πάψει να υπάρχει και να επεκτείνεται. Με 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες σήμερα, το Διαδίκτυο είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο τεχνολογικό επίτευγμα που θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει με τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του.
- Η μαμά της e-Κοκκινοσκουφίτσας – ο κάθε ενήλικας που επιτρέπει στο παιδί του να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο – έμεινε πίσω. Είναι σημαντικό οι γονείς τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου να συνταξιδέψουν με το παιδί τους στο Διαδίκτυο εξηγώντας, εντοπίζοντας τις ομορφιές και επισημαίνοντας τους κινδύνους. Έτσι το παιδί θα διαμορφώσει ένα ορθό μοντέλο για το ψηφιακό αυτό μέσο. Η κοινή εμπειρία στη συνέχεια θα οδηγήσει σε μια ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης που μπορεί να αποτρέψει καταχρηστικά φαινόμενα εξάρτησης, τζόγου, διαδικτυακού εκφοβισμού, εξαπάτησης, αποπλάνησης κ.λ.π.
- Ο λύκος μεταμφιέστηκε για να πείσει την Κοκκινοσκουφίτσα. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά Form-10 οι ψεύτικοι λογαριασμοί του Facebook κυμαίνονται μεταξύ 5,5% και 11,2%. Ψεύτικες ιστοσελίδες δημιουργούνται για να μας αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα. Ψεύτικα μηνύματα (spam) γεμίζουν το γραμματοκιβώτιό μας. Οι τεχνολογίες που δημιουργούνται για την διασφάλιση της ιδιωτικότητας των χρηστών του Διαδικτύου δρουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ο «νόμιμος»χρήστης προστατεύεται ενώ ο «παράνομος» κρύβεται. Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η καλλιέργεια σωστών δεξιοτήτων στη χρήση του Διαδικτύου από την παιδική ηλικία. Το να μην κάνουμε διαδικτυακούς φίλους παρά μόνο όσους γνωρίζουμε και στον πραγματικό κόσμο, το να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που διαβάζουμε, το να είμαστε γενικά «υποψιασμένοι» είναι μια καλή αρχή.
Η ασφαλής περιπλάνηση στο δάσος του Διαδικτύου αποτελεί ευθύνη όλων μας και ευτυχώς καλλιεργείται!
Ας κάνουμε λοιπόν την αρχή!
Ζηκούλη Κωνσταντίνα
Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, MSc
Πληροφορικός – Δασκάλα
Καταχώρηση Μηνύματος