Οι επαναλήψεις των μαθημάτων στον ελεύθερο χρόνο του παιδιού, ιδιαίτερα όταν το ίδιο προτιμά να ασχοληθεί αυτό το διάστημα με το παιχνίδι και να ξεκουραστεί, αποτελούν ένα δύσκολο, από άποψη διαχείρισης, αντικειμένο για τον μαθητή. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, πρέπει να γίνουν διάφορα μικρά βήματα πριν την έναρξη της επανάληψης, ώστε το παιδί να αγαπήσει την όλη διαδικασία και να αποδεχθεί ότι κάτι τέτοιο τον βοηθάει και στο σχολείο, αλλά και στο να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες.
Οι επαναλήψεις της Γλώσσας αποτελούν για τους μαθητές μία ανιαρή δραστηριότητα, καθώς η Γλώσσα έχει πάρα πολλά γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, κανόνες ορθογραφίας και κανόνες ανάγνωσης. Να σημειώσουμε, όμως, ότι αν δεν υπάρχουν σοβαρά κενά στο παιδί, η επανάληψη δεν θα του προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό.
Οπότε, για να ξεκινήσει μία επανάληψη στη Γλώσσα, πρέπει αρχικά να κάνουμε το παιδί να συνειδητοποιήσει από μόνο του ότι παρουσιάζει κάποια κενά ή δυσκολεύεται σε κάποια θεματική ενότητα. Σε περίπτωση που ο μαθητής δεν παρουσιάζει κενά μπορούμε απλά να του κεντρίσουμε το ενδιαφέρον με μία άσκηση, ώστε να γίνει μία απλή και δημιουργική επανάληψη χωρίς άγχος ή φόβο. Όταν, όμως, ο μαθητής καταλάβει τα κενά του, τότε εκεί μπαίνει η ερώτηση από μεριάς των γονέων: «Πώς θα τον/την στρώσουμε για να κάνει επανάληψη;». Είναι απλό! Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι κάνει πολλά λάθη σε μία τυχαία άσκηση ή ερώτηση που του βάζουμε στα πλαίσια ενός παιχνιδιού, τότε από μόνο του θα μπει στην περιέργεια για να ασχοληθεί με περισσότερα παραδείγματα. Οι ασκήσεις που μπαίνουν στην επανάληψη της Γλώσσας περιλαμβάνουν γραμματική, συντακτικό, ορθογραφία και ανάγνωση. Πρέπει να είναι μικρής έκτασης, όχι κουραστικές και βαθμιαίας δυσκολίας. Στο τέλος των ασκήσεων, θα γίνει η διόρθωση και πάντα πρέπει να υπάρχει επιβράβευση.
Όσον αφορά στην επανάληψη των Μαθηματικών, επειδή γενικότερα είναι μάθημα σκέψης, φαντασίας και περιέργειας για την εύρεση λύσεων, μπορούμε να πούμε ότι ο μαθητής θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μία επανάληψη-σε μορφή παιχνιδιού (κουίζ)- σύντομη αρχικά για να καταλάβει που είναι αδύναμος και ύστερα σε μία πιο εκτεταμένη για να καλύψει τα τυχόν κενά που υπάρχουν. Να σημειώσουμε, ότι και πάλι ο έλεγχος των ασκήσεων από τον γονέα, πρέπει να γίνει με ηρεμία και στο τέλος να υπάρξει επιβράβευση όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Γιατί, πάντα η προσπάθεια μετράει! Τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε!
Μαρία Αστερίου
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Καταχώρηση Μηνύματος