Ο Αύγουστος οδεύει προς το τέλος του, οι περισσότεροι εκδρομείς επέστρεψαν στην έδρα τους, το φθινόπωρο πλησιάζει και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα σκεφτούν «αχ.. να γυρίζαμε πίσω στην αρχή του καλοκαιριού..». Τέτοιου είδους σκέψεις, ωστόσο, είναι αρκετές έτσι ώστε να μας χαλάσουν τη διάθεση και να εμφανίζουμε μελαγχολικές και καταθλιπτικές τάσεις ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα που θα ακολουθήσουν. Είναι, όμως, έτσι; Τελικά η ζωή μας έχει ουσία και είναι ευχάριστη μόνο το καλοκαίρι; Γιατί αισθανόμαστε έτσι;Υπάρχει τρόπος να δούμε τα πράγματα καλύτερα και πιο αισιόδοξα;
Μερικές απλές καθημερινές σκέψεις που θα μας βοηθήσουν να έχουμεκαλύτερη διάθεση μετά το πέρας των διακοπών είναι οι ακόλουθες:
- Ας αναλογιστούμε ότι στις διακοπές ξεκουραστήκαμε, όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο, κάτι που θα μας δώσει πολύ δύναμη και ενέργεια για την επόμενη απαιτητική χρονιά.
- Οι διακοπές είναι ένα διάλλειμα στη διάρκεια της χρονιάς μας και όχι το κύριο μέρος αυτής.
- Η εργασία μας δεν είναι πάντοτε κάτι αρνητικό. Ακόμα και στη «χειρότερη» για τον κάθε ένα από εμάς εργασία, υπάρχει κάποιο δημιουργικό κομμάτι που, αν το δούμε, θα μας κάνει να αισθανόμαστε και εμάς δημιουργικούς και χρήσιμους.
- Κατά τη διάρκεια τις χρονιάς μπορούν να υπάρξουν άφθονες στιγμές που θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την καθημερινή ρουτίνα, όπως π.χ. να πάμε μια διήμερη εκδρομή, να πάμε ένα Σαββατοκύριακο τα παιδιά μας σε κάποιο λούνα παρκ ή στο ζωολογικό κήπο κ.α., τα οποία δεν κοστίζουν πάντοτε ακριβά. Μερικές φορές στην προσπάθεια να βγούμε από τη ρουτίνα μας, ξοδεύουμε περισσότερα στο σπίτι παρά σε μια εκδρομή.
- Τα πράγματα που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους, δεν είναι οι καλοκαιρινοί προορισμοί και τα τουριστικά θέρετρα, αλλά τα αγαπημένα μας πρόσωπα και οι ανθρώπινες σχέσεις με αυτά.
- Επίσης, οι πραγματικοί και υλοποιήσιμοι στόχοι δημιουργούν κίνητρα στη ζωή μας, η επίτευξη των οποίων μας κάνει ευτυχισμένους. Η ευτυχία και η αίσθηση της ικανοποίησης στον άνθρωπο, έρχονται όταν αυτόςβάλει ένα στόχο και επιτύχει σε κάτι και όχι όταν απλώς ξεκουράζεται σε επίπεδο διακοπών.
Ορισμένες απλές συμβουλές για να προετοιμάσουμε σωστά, σε ψυχολογικό επίπεδο, τις επόμενες διακοπές, είναι οι ακόλουθες:
- Είναι καλό να μην παίρνουμε πολλές ημέρες άδεια, αλλά να την χωρίζουμε σε δυο ή τρία μέρη. Οι πολλές ημέρες άδειας μας δυσκολεύουν πολύ στην προσαρμογή μας μετά τις διακοπές. Επίσης, θα αργήσουν πολύ να ξαναέρθουν οι επόμενες ημέρες ξεκούρασης. Αντιθέτως, αν έχουμε υπόλοιπο ημερών αδείας, θα έχουμε να αναμένουμε διακοπές και εντός της χρονιάς.
- Είναι καλό πριν φύγουμε, να τελειώσουμε με όλες μας τις εκκρεμότητες, έτσι ώστε να μην τις έχουμε κατά την επιστροφή μας, κάτι που θα μας δημιουργήσει κακή διάθεση και άγχος.
- Καλό είναι προς το τέλος των διακοπών να κάνουμε πράγματα που θα κάνουμε και μετά από αυτές (π.χ. να ξυπνάμε λίγο νωρίτερα το πρωί), έτσι ώστε η μετάβαση στην καθημερινότητά μας να είναι πιο ομαλή και αβίαστη.
- Καλό είναι να επιστρέψουμε τουλάχιστον 2 – 3 ημέρες νωρίτερα, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε και ψυχολογικά στις προηγούμενες συνήθειές μας, χωρίς την πίεση των άμεσων υποχρεώσεων.
Τέλος, ας αναλογιστούμε ότι:
Παρότι τις περισσότερες φορές μας φαίνεται «βουνό» μια οποιαδήποτε αλλαγή στην ψυχολογία μας, θα δούμε ότι μερικά απλά πράγματα, μερικές απλές καθημερινές σκέψεις, είναι παραπάνω από ικανές να αντιστρέψουν αυτή την αρνητική μας διάθεση και να μας γεμίσουν χαρά και αισιοδοξία.
Κωστόπουλος Παναγιώτης
Ψυχολόγος,
Υποψήφιος Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών
Επιστημονικός Διευθυντής εταιρείας
Αμφιάραος Παιδί & Οικογένεια Ε.Π.Ε.
Καταχώρηση Μηνύματος