Πως μπορούμε να βοηθήσουμε σα Γονείς ή Εκπαιδευτικοί;
- Να ενημερώσουμε, τους δράστες, τα θύματα, τους μάρτυρες. Για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για τη μετέπειτα ζωή τους θα πρέπει να μην είναι παθητικοί δέκτες ή επιθετικοί αλλά να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και οι μάρτυρες να μη φοβούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια.
- Να γίνουμε παραδείγματα οι ίδιοι για τα παιδιά μας τόσο στο σπίτι όσο και γενικότερα.
- Να συμβουλεύσουμε τα παιδιά να είναι σε επαγρύπνηση και να έχουναυτοπεποίθηση.
- Όλοι έχουν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στην προσωπική ελευθερία και δεν είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται την απομόνωση, τον εξευτελισμό, τη βία και την υποτίμηση από τους άλλους. Όποιος το πιστέψει αυτό για τον εαυτό του μπορεί να πείσει και τους άλλους.
- Ζητείστε από τα παιδιά σας να διευρύνουν τον κύκλο των φίλων τουςκαι να προσέχουν ο ένας τον άλλο.
- Να αποφεύγουν χώρους πιθανής επίθεσης.
- Να χρησιμοποιούν κατάλληλο λεξιλόγιο (π.χ. με δυνατή φωνή λέμε:“μη με ξαναχτυπήσεις”). Το να αγνοούν τους άλλους δεν είναι πάντα η καλύτερη συμβουλή.
- Να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
- Να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.
- Οι δράστες δεν επιθυμούν να υπάρχουν μαρτυρίες. Αν υποστεί κάποιο παιδί παρενόχληση να καταγράψει αμέσως το περιστατικό και να το αναφέρει στο δάσκαλο ακόμη και σε κάποιο γιατρό.
Βιωματικές Μέθοδοι κατά της σχολικής Βίας.
Το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται μέσω της κατάλληλης χρήσης μεθόδων και τεχνικών να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει φαινόμενα, όπως η σχολική βία και η παραβατικότητα.
Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν τα προγράμματα αγωγής υγείας είναι κυρίως, βιωματικές και ενεργητικές, που καλλιεργούν χαρακτηριστικά, όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία και η ανάδειξη της προσωπικότητας.
Οι βιωματικές μέθοδοι μπορούν να καταπολεμήσουν τη βία στα σχολεία γιατί αποβλέπουν στην ενίσχυση του αυτοσυναισθήματος, στηνενίσχυση της αυτοεκτίμησης του μαθητή και στην ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων προσαρμογής.
Τέτοιου είδους εκπαιδευτικές τεχνικές είναι:
- η δραματοποίηση
- το θεατρικό παιχνίδι
- οι σχηματικές αναπαραστάσεις
- η προσομοίωση ρόλων
- η γνωστική ασυμφωνία
- η επίλυση προβλημάτων
- η χρήση μεταφορών
Ο ρόλος του Εκπαιδευτικού:
είναι πολύ ουσιώδης, αφού αποτελεί έναν «σημαντικό άλλο» για τον μαθητή και αποτελεί ένα παράδειγμα μίμησης γι’ αυτόν. Γι’ αυτό ο
ίδιοςοφείλει να παρεμβαίνει όταν αντιληφθεί ότι ένας μαθητής βρίσκεται σε κίνδυνο.
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι η διαμόρφωση μιας σωστής πολιτικής πρόληψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μελών της σχολικής κοινότητας είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών.
Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να στείλουμε το δικό μας αιδιόδοξο μήνυμα: “ας προσπαθήσουμε όλοι για ένα καλύτερο αύριο χωρίς σχολική βία”.
“Όχι στη βία, Ναι στη φιλία”
Κωστόπουλος Παναγιώτης
Ψυχολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπ/μιου Αθηνών
Καταχώρηση Μηνύματος