Όσο παράλογο (ή υπερβολικό) και να μας φαίνεται το παραπάνω συμπέρασμα, τελευταίες επιστημονικές έρευνες έρχονται να μας διαψεύσουν, αφού εκτεταμένες μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο, τελικά, ίσως και να είναι ένα μεγάλο «δώρο ζωής».
Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Γιατί οι άνθρωποι γελούν;
- Η θεωρία της αποφόρτισης / ανακούφισης. Το γέλιο λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας, για να φύγει ο παραπανίσιος ατμός από την ψυχοσωματική «χύτρα ταχύτητας».
- Η θεωρία της ανωτερότητας / υπεροχής. Γελάμε γιατί αισθανόμαστε ανώτεροι. π.χ. ο Θανάσης Βέγγος κάνει βλακείες και χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, εμείς γελάμε, γιατί υποσυνείδητα δεν θα κάναμε ποτέ τέτοια βλακεία.
- Η θεωρία του άτοπου / ασυμβίβαστου. Ο άνθρωπος γελάει όταν δύο καταστάσεις ενώ είναι αντίθετες μεταξύ τους, συμβαίνουν ταυτόχρονα. Στο γαργάλημα π.χ. συνυπάρχον επιθετικότητα και παιγνίδι.
Πως επιδρά το γέλιο στην υγεία μας;
Το γέλιο είναι ένα από τα ελάχιστα «γιατρικά» που απολαμβάνουμε με ευχαρίστηση, ενώ, παράλληλα η προσφορά του στη συνολική κατάσταση της υγείας μας είναι σημαντική.
Πιο συγκεκριμένα:
Πλήθος επιστημονικών ερευνών τονίζουν τις καταπληκτικές επιδράσεις του γέλιου στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οιιώσεις και οι μολύνσειςθα δυσκολευτούν να ανοίξουν την πόρτα της υγείας των ανθρώπων που χαμογελούν. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε κυκλοφορούν περισσότερες «ουσίες» άμυνας μέσα στον οργανισμό μας, όπως τα λεμφοκύτταρα, τα Β-λεμφοκύτταρα, η Γ-ιντερφερόνη, οι οποίες αποτελούν και τα πιο επιθετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα επονομαζόμενα «φυσικοί εξολοθρευτές». Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από στιγμές έντονου γέλιου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παραμένει ενδυναμωμένο μέχρι και 12 ώρες!
Σε ότι αφορά το μυϊκό μας σύστημα, ο άνθρωπος που γελάει, αυτομάτως χαλαρώνει. Ένα λεπτό ξεκαρδιστικού γέλιου ισοδυναμεί με πολλά λεπτά χαλάρωσης. Επιπλέον, ένα περίεργο εύρημα είναι ό,τι το γέλιο μας γυμνάζει, καθώς τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι 100-200 γέλια την ημέρα ισοδυναμούν με 10 λεπτά στατικής κωπηλασίας ή τρεξίματος.
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν κατά την διάρκεια καταστάσεων που μας οδηγούν στο να γελάσουμε, έχει βρεθεί ότι και ο χαμογελαστός τρόπος θέασης της ζωής, δηλαδή η αισιοδοξία, δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη βελτίωση της υγείας μας. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι ασθενείς με μυαλγίες αρθρίτιδες, αλλά και ηλικιωμένοι τρόφιμοι γηροκομείων, έχουν λιγότερους πόνους ύστερα από έντονες στιγμές γέλιου, παρακολουθώντας π.χ. κωμωδίες.
Τελικά, μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς γέλιο;
Φανταστείτε ξαφνικά να μην μπορούμε να γελάσουμε, να μη μπορούμε να καταλάβουμε ένα αστείο, να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα χαράς γύρω μας! Υπάρχει κανείς που να θέλει να ζει έτσι; Το γέλιο είναι το δώρο της ζωής, ώστε το βίωμα της πεζής καθημερινότητας να μπορεί να μετατραπεί σε μια γοητευτική ποιοτική εμπειρία. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να μάθουμε ότι η ζωή έχει τουλάχιστον δύο όψεις. Ευτυχώς που η μια είναι ξεκαρδιστική!
Κωστόπουλος Παναγιώτης
Ψυχολόγος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Επιστημονικός Διευθυντής εταιρείας Αμφιάραος Παιδί & Οικογένεια Ε.Π.Ε.
Καταχώρηση Μηνύματος