Γρήγοροι οι ρυθμοί της ζωής, οι γονείς δουλεύουν, τα μαθήματα του σχολείου είναι απαιτητικά και το παιδί πρέπει να διαβάσει μόνο του ή τουλάχιστον με τη βοήθεια τον γονέων, στην περίπτωση που έχουν τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο. Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν έρθει η ώρα της μελέτης; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας, να μάθει να διαβάζει μόνο του, όταν δεν έχουμε το χρόνο να τον προετοιμάσουμε εξολοκλήρου για την επόμενη ημέρα στο σχολείο; Υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που ίσως μπορούν να δώσουν την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.
Αρχικά, το παιδί πριν ξεκινήσει το διάβασμα θα πρέπει να είναι ξεκούραστο και να έχει φάει κανονικά το φαγητό του. Όλο αυτό, προλαμβάνει το αίσθημα της κόπωσης που μπορεί να νιώσει και τη θέληση για πολλές διακοπές την ώρα της μελέτης, λόγω έλλειψης ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα είναι άριστα συγκεντρωμένο στο σκοπό του και στους στόχους του.
Επιπρόσθετα, οι γονείς, από τη στιγμή που το παιδί καθίσει στο χώρο μελέτης -αλλά και πιο πριν- δεν χρειάζεται να επιβάλλονται για να «στρωθεί στο διάβασμα». Για παράδειγμα, η προσταγή: «Πήγαινε για διάβασμα» δεν βοηθάει καθόλου στον επιδιωκόμενο στόχο που είναι η μελέτη. Πάντα, πρέπει να βρισκόμαστε στο επίπεδο του παιδιού μας και να του μιλήσουμε με ήρεμο, σταθερό και ήπιο τόνο, χωρίς να έχει μεγάλη ένταση η φωνή μας.
Εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα προηγούμενα, συνεχίζουμε στο επόμενο βήμα μας, που είναιοι τρόποι που μπορεί να διαβάσει μόνο του ένα παιδί. Οι γονείς θα πρέπει να του εξηγήσουν ότι λόγω εργασίας ή οποιουδήποτε άλλου συμβάντος δεν θα μπορέσουν να το προετοιμάζουν κάθε μέρα για το σχολείο. Οπότε θα πρέπει, με τις δικές του δυνάμεις και τη δική του θέληση να προχωρήσει και να νιώσει αυτοπεποίθηση, ότι μπορεί να τα καταφέρει στη μελέτη και μόνο του. Η ενθάρρυνση από τους γονείς είναι πρωταρχικής σημασίας για το σκοπό μας και οπωσδήποτε το ήθος και η δυναμική του μαθητή ενισχύεται απόλυτα.
Η ανάγνωση μπορεί εύκολα να γίνει από το παιδί εφόσον του επιστήσουμε την προσοχή στο ότι πρέπει να είναι συγκεντρωμένο στο κείμενο και ότι για να γίνει σωστά η ανάγνωση θα πρέπει να διαβαστεί μέχρι να καταλαβαίνει και το ίδιο ότι δεν κομπιάζει πουθενά. Οι ασκήσειςστα βιβλία επισημαίνεται, ότι είναι προτιμότερο να γίνονται αφού το παιδί έχει διαβάσει άπταιστα και χρησιμοποιώντας παραδείγματα, τη γραμματική του, τη θεωρία στα μαθηματικά ή στη φυσική. Η θεωρία μαθαίνεται εύκολα από ένα παιδί αφού τη χρησιμοποιήσει στην πράξη. Οπότε οι γονείς πρέπει να παραινέσουν το παιδί να ακολουθήσει τα παραδείγματα που είπαν ή έκαναν στο σχολείο ή να φτιάξουν δικά τους. Αφού γίνουν και οι ασκήσεις, περνάμε στην ορθογραφία.
Η ορθογραφία μαθαίνεται ως εξής. Αρχικά, το παιδί μας θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι καλύτερο να διαβάζουμε πολύ καλά τις λέξεις του κειμένου που έχουμε για ορθογραφία και να αναλύουμε τα γραμματάκια τους. Έτσι θα θυμούνται πιο εύκολα ποια λέξη τους δυσκολεύει. Μετά μπορούν να γράψουν μία μία την κάθε λέξη και να την ελέγχουν έτσι ώστε να δουν τυχόν λάθη τους. Στο τέλος θα γράψουν όλες τις λεξούλες μαζί. Βέβαια, πώς θα γίνει αυτό; Μπορούν να μάθουν την ορθογραφία τους απ’ έξω βάζοντας ένα ρυθμό και κάνοντάς τη τραγουδάκι. Έτσι θα είναι και πιο ευχάριστη η εκμάθησή της.
Τέλος, το πιο δύσκολο για τα παιδιά και πολλές φορές πολύ ανιαρό, είναι το να μάθουν κάτι απέξω. Πώς γίνεται να τους εξηγήσουν οι γονείς το πως πρέπει να το μάθουν; Αρχικά, είναι καλό να καταλάβουν τα παιδιά ότι πρέπει να έχει γίνει καλή ανάγνωση του κειμένου. Στη συνέχεια να υπογραμμίσουν τα βασικά και ουσιώδη, να τα ξαναδιαβάσουν και να τα συγκρατήσουν στη μνήμη τους. Έπειτα, ξαναδιαβάζουν όλο το κείμενο με τις λεπτομέρειες που δεν είχαν υπογραμμίσει. Προσπαθούν να το πουν απ’ έξω με όσα θυμούνται και στο τέλος το ξαναδιαβάζουν προσεκτικά και το ξαναλένε απ’ έξω. Στην περίπτωση που έχουν ξεχάσει κάτι το επαναλαμβάνουν έτσι ώστε να είναι σίγουρα ότι το θυμούνται. Τέλος, ανακαλούν στο μυαλό τους αυτά που έμαθαν και είναι έτοιμα για την επόμενη μέρα.
Αυτοί, λοιπόν, ήταν κάποιοι απλοί τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι γονείς έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο να καταλάβουν πως μπορούν να διαβάσουν μόνα τους. Από τη στιγμή που το παιδί δει ότι όλα στέφθηκαν με επιτυχία στο σχολείο, θα αποκτήσει μεγαλύτερηαυτοπεποίθηση και θα έχει θάρρος για να συνεχίσει το έργο του. Αλλά πάντα στο πλευρό του, για οποιαδήποτε απορία ή δυσφορία στη μελέτη, θα είναι οι γονείς.
Μαρία Αστερίου Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Καταχώρηση Μηνύματος